By schabowe zawsze wyszło

Kotlety schabowe są jednym z najchętniej wybieranych dań w restauracjach, jak i przygotowywanym w domu na niedzielny obiad. Cienko rozbite mięso w chrupiącej panierce smakuje właściwie każdemu, nic więc dziwnego, że pojawia się często na stole, jednak przygotowanie go może – mimo zaskoczenia – budzić u niektórych pewne wątpliwości. Wiele osób nie jest pewna, ile smażyć schabowe, by było ono odpowiednio wysmażone i chrupiące. Odpowiedź na to nie jest jednak trudna.

Smakowity obiad

Kotlety schabowe przygotowywane z wieprzowego schabu cieszą się stałym zainteresowaniem w wielu polskich domach, jak i w restauracjach. Zdawać się może, że są również bardzo proste w przygotowaniu – płaty mięsa wystarczy rozbić za pomocą tłuczka, następnie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, po czym wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i usmażyć. Brzmi prosto i nieskomplikowane, do tego czas smażenia można wykorzystać na przygotowanie surówki i ugotowanie ziemniaków.

Jednak smażenie pozostawia pewne kwestie. Na jakim tłuszczu będzie najlepiej smażyć, by się nie przypaliło? Wiele osób sugeruje, by użyć smalcu – dzięki temu zabiegowi mięsa ma być bardziej chrupiące. Inni preferują smażenie na margarynie, niektórzy na mieszance dwóch rodzajów tłuszczu.

Smażenie mięsa schabowego

Poza wyborem, na czym będą smażone kotlety, niektórzy nie są pewni, ile czynność ta powinna zająć czasu. Usmażenie panierki niekoniecznie bowiem będzie świadczyć o tym, że mięso również jest już gotowe do spożycia – należy pamiętać, że w źle obronionym termicznie mięsie mogą być bakterie salmonelli, które wywołać mogą zatrucie pokarmowe.

Najodpowiedniejszą odpowiedzią zdaje się więc być do usmażenia panierki na kolor złoty lub ciemniejszy. Wówczas można być pewnym, że skryte pod panierką mięso jest w całości gotowe i nikt podczas spożywania nie natknie się na różowy w środku kawałek.

Można również posłuchać głosu kucharzy, którzy odpowiadają, że kotlety schabowe najlepiej jest smażyć w dużej ilości oleju przez około dwie minuty z każdej strony, co sprawi, że mięso będzie smaczne, a panierka stanie się chrupiąca.